Farklılığı

ekim-2

Vedik Astroloji ile Batı Astrolojisi arasında belirgin farklılıklar vardır;

- Öncelikle Batı Astrolojisi mevsimsel geçişleri baz alır ve burçları Güneş’i haritanın kalbi yaparak etrafına yerleştirir. Vedik Astroloji de ise haritanın kalbi Ay’dır ve sabit takımyıldızlar (Nakshatras) referans olarak alınır.

- Vedik Astroloji de yükselen burç 1.ev olarak alınır ve harita bu şekilde oluşturulur. Ayrıca yükselen burca ve Ay burcuna düşen takımyıldızlar harita yorumlama da çok önemlidir. Batı astrolojisinde de 12 ev vardır ama evlerin yorumlamalarında farklılıklar mevcuttur.

- Dünya 23,5 derecelik bir eğimle dönmektedir. Dünyanın boylam ekseninin bu eğimden ötürü yalpalayarak dönmesi, ekinoksların yılda 43 ile 56 saniye arasında bir hızla hareket ederek daha erken oluşmasına neden olur. Bu hareket yıllarca sürerek, Sideral (Yıldızıl) Zodyak’a kıyasla Mevsimsel Zodyak’ın yaklaşık 2130 yılda bir burç geriye doğru hareket etmesine neden olur. Bu nedenle Sideral Zodyak ile Mevsimsel Zodyak arasında 24 derecelik bir fark meydana gelir. Bu iki Zodyak arasındaki bu boylam farkına “Ayanamsa” denir. Bu nedenle Vedik Astroloji de yıldız haritası çıkarılan bir kişinin, batı astrolojisine göre yükselen burcu değişebilir.

- Satürn ötesi gezegenler olan Uranüs, Neptün ve Plüton Vedik sistemde kullanılmaz. Bunun yerine batı astrolojisinde Kuzey ve Güney Ay düğümü noktaları olarak geçen Rahu ve Ketu kullanılır ve bir gezegen gibi işlev görür. Harita analizinde çok önemli yerleri vardır.

- Vedik astrolojide, Batının aksine açılar yoktur. Gezegenlerin ve evlerin birbirlerine yaptıkları görünümler dikkate alınır.

- Vedik astrolojisinde karma bağlantıları ön plandadır.

- Dasa dediğimiz gezegen periyodları sadece Vedik Astrolojiye özeldir.

- Satürn’ün sadece bu sisteme has transitleri mevcuttur. Transitler Chandra Lagna dediğimiz Ay haritasına göre hesaplanır.

- Vedik sistemde ana haritaya Rasi denir ve sadece bu sisteme özel birçok alt harita bu haritaya bağlı olarak açılabilir.

- Yogalar dediğimiz gezegen görünümleri ve kavuşumlarının belirlediği oluşumlar yine bu sisteme özeldir.